Otvorenie sezóny

Grófka Jozefa Ifigénia d´Harcourt
Grófka Jozefa Ifigénia d´Harcourt

Dubnické múzeum 7. mája v Parku Jána Baltazára Magina v Dubnici nad Váhom uskutočnilo otvorenie sezóny.

Pri tej príležitosti sa návštevníci stretli za účasti zástupcu primátora Františka Mikoláška, vedúceho sekretariátu primátora JUDr. Juraja Džimu, PhDr. Libora Bernáta CSc, ktorý je poverený výkonom funkcie riaditeľa múzea a riaditeľky Považského vlastivedného múzea Mgr. Petroneli Ragúľovej pod tromi lipami, pod ktorými grófka Jozefa Ifigénia d´Harcourt s obľubou raňajkovala.

Kto bola grófka Jozefa Ifigénia d´Harcourt? Jozefa Ifigénia d´Harcourt sa zaslúžila o dodnes obdivované stavby ako turecký kúpeľ Hammam, Kursalón či výstavba úzkokoľajovej železnice, ktorá dodnes spája Trenčiansku Teplú s Trenčianskymi Teplicami. Okrem Trenčianskeho hradu vlastnila aj Dubnický kaštieľ. Financovala úpravu parkov v Dubnici nad Váhom aj v Trenčianskych Tepliciach.

Podľa rozprávania pani Márie Backovej grófka Jozefa Ifigénia d´Harcourt v dvadsiatych rokoch 20. storočia založila v Dubnici nad Váhom výšivkársky klub. Do Dubnice nad Váhom prišli ženy z Krakovian a učili ich výšivkárskej technike "gatra". Gatra je výrezová technika. Vyšíva sa a vnútro sa potom vystrihuje. Je to jedinečná výšivka na Slovensku, ktorá sa vyšívala v Dubnici nad Váhom a v Krakovanoch. Dvadsať rokov bol tento klub v Dubnici nad Váhom. Dubnické a kolačanské ženy vyšívali touto technikou. Túto techniku sa dokonca učili aj zdatnejšie deti v škole, tzv. "dubnickú gatru".

V Trenčianskych Tepliciach je po nej pomenovaný aj prameň Ifigénia - jediný vonkajší prameň. Práve vodou z tohto prameňa sa mohli návštevníci osviežiť. Pochutili si na Illésházyovskom chlebíku upečenom podľa tradičného receptu dovezeného až z Viedne.

Chcete vyskúšať? Nech sa páči: 1 ½ kg hladkej múky, 4 kávové lyžičky soli, 3 lyžice octu, 1 polievková lyžica kmínu, kvasnice, 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke postrúhať, 7 dcl vlažnej vody. Všetko dohromady poriadne vymiesime - najmenej 15 minút. Necháme 1 hodinu kysnúť. Počas kysnutia môžeme aspoň raz premiesiť. Cesto upravíme do tvaru chlebíka a dáme ho na 20 minút podkysnúť na pomastený plech. Vložíme do vyhriatej rúry (230°C). Zapečieme na kôrku asi 10 minút, keď sa chlebík zdvihne a začervenie tak uberieme rúru na 190°C a nakoniec 170°C pri ktorej už necháme chlebík dopekať z vnútra. Pečie sa v rúre asi 1 hodinu. Keď vyberieme chlebík z rúry potrieme ho vodou, ktorej je malá lyžička oleja. Zdroj: Tomáš Roháč - Dubnický kaštieľ história a súčasnosť.

Po ochutnávke grófskeho chlebíka pán František Mikolášek symbolicky otvoril dvere kaštieľa, kde bola novoinštalovaná výstava o Valašskej kolonizácii pod názvom "Samostatne a pritom spoločne" za spolupráce s Považským vlastivedným múzeom. Ide o výstavu viac ako dvadsiatych tabúľ rozmerných tlačí. Návštevníci si pozreli model Dubnického kaštieľa z dielne žiakov z roliek toaletného papiera. Následne sa sprievod na čele so zástupcom primátora s "kontesou" pod pažou presunul na Gróttu. Záverom bola prezentovaná výstava fotografií Ivana Valucha - Krajina a moje okolie trochu inak.

Počas akcie nám spríjemňovali chvíle harmonikári z ZUŠ v Dubnici nad Váhom a Spevácka skupina Studnica z Dubnice nad Váhom.

Fotogaléria: https://i-zvonovinky.webnode.sk/otvorenie-sezony-v-parku-j-b-magina/